Selecteer een pagina

Soms voelen we ons gekwetst en niet begrepen. Wanneer iemand niet doet of wil wat jij graag zou willen, kunnen we de neiging hebben om iemand af te stoten en diegene uit de weg te gaan. Het raakt een pijn in jou aan. Je voelt je niet gezien of gehoord of misschien allebei. Misschien voel je je zelfs teveel. Een verdrietig gevoel kan opkomen. Misschien voel je boosheid. Ook hieronder zit verdriet. Boosheid is een beschermingsmechanisme om jezelf te beschermen tegen de pijn die je voelt, maar die je liever niet voelen wilt. Pijn wat je al kent. Pijn waarvan je dondersgoed weet hoe het voelt en wat je niet langer wilt. Dit gevoel zit heel diep en gaat terug naar een tijd waarin jij je niet gezien en gehoord voelde. Het was precies het gevoel wat nu weer omhoog komt, nu iemand iets tegen je zegt wat je raakt. Je wordt misschien boos op die ander omdat hij of zij jou dit aandoet. De waarheid is dat het niks met die ander te maken heeft. De ander raakt alleen maar die pijn aan. De pijn van een eerdere, andere situatie. De ander houdt jou een spiegel voor en laat jou alleen maar zien wat jij nog mag verwerken, waar jij nog aandacht aan mag geven.

De diepte in

Wanneer je geraakt bent door iets of iemand, kan het heel makkelijk en verleidelijk zijn om naar anderen te wijzen. Echter is een ander niet verantwoordelijk voor jouw pijn. Zolang jij niet naar jouw pijn kijkt, zal er niks veranderen en kom je vanzelf weer zo´n persoon of situatie tegen, net zolang tot je naar je eigen pijn gekeken hebt, net zolang tot je de les geleerd hebt. Je wordt uitgenodigd om naar jezelf te kijken, naar wat jou pijn heeft gedaan. Wanneer je dit doet, zal je jezelf laagje voor laagje steeds meer gaan bevrijden van deze pijn. Omdat het gezien en gevoeld wordt. Omdat het niet langer onderdrukt wordt, maar er echt mag zijn. Natuurlijk wil je dit niet, dat snap ik. Alleen werkt het niet om er voor weg te blijven rennen. Vroeg of laat komt het weer op je pad. Hoe hard je ook je best doet om het te vermijden. Laat het maar komen, voel het helemaal. Voel in jezelf wat je zo gemist hebt, wat je zo graag had gewild. Het gevoel dat dacht er niet toe te doen of er te mogen zijn mag zich nu wel tonen. Je gaat even helemaal de diepte in. Misschien wil je ergens op slaan of tegenaan trappen. Misschien wil je luisteren naar muziek waarvan de tranen maar blijven stromen. Het is allemaal oké. Alles is goed, alles mag er zijn. Je hoeft je niet in te houden. Je kunt je overweldigd voelen en denken dat het nooit meer overgaat. Dit gevoel is heel logisch maar echt, je kunt dit aan omdat je zoveel sterker bent dan je denkt. Je zult merken dat achter deze heftige gevoelens altijd een gevoel van verlichting, rust of opluchting ligt.

Wat er gebeurt als je niks met deze gevoelens doet

Als je niks met deze gevoelens doet, gaat het ergens vastzitten in je lichaam, krijg je allerlei lichamelijke kwaaltjes en kun je je, op de langere termijn, somber gaan voelen. Je kunt compleet vastlopen in je leven en in een burn-out of depressie terecht komen. Emoties stapelen zich op en je zult merken dat je steeds eerder geraakt wordt door kleine dingen. Iets wat iemand zegt, iets wat iemand doet of juist niet doet. Iets wat je leest of ziet. Alles komt veel heftiger binnen en lijkt dan tien keer erger. Je voelt je prikkelbaar, aangevallen, boos, hebt een kort lontje, kan ineens in huilen uitbarsten, alles is je al snel teveel. Emoties kunnen je totaal overspoelen en verlammen, je komt helemaal vast te zitten in je hoofd. Misschien voel je totale paniek. Allerlei gedachten en verhaaltjes nemen je mee, steeds verder bij jezelf vandaan. Allemaal tekenen dat je te lang aan jezelf voorbij bent gegaan, jezelf aan de kant hebt gezet. Je weet dat er iets veranderen moet, dat je zo niet langer door kunt gaan. Je wordt uitgenodigd en eigenlijk gedwongen om nu toch echt aan jezelf te denken, om niet langer voor jezelf weg te rennen en dingen anders te doen.

Neem je tijd

Regelmatig tijd voor jezelf nemen en ruimte maken voor je emoties kunnen je helpen om je weer lichter te voelen. Voelen is de sleutel. Het gevoel er echt helemaal laten zijn, helemaal de diepte in. Wanneer je dit regelmatig doet zal je merken dat je meer kunt hebben, dat je letterlijk ruimte krijgt in je hoofd en daarmee in je leven. Zoek het in jezelf, de sleutel ligt echt daar, in jou. Zit je even helemaal vast en kom je er niet uit, ga dan een stukje wandelen. Beweging zet je lichaam aan het werk en zorgt ervoor dat je het beter kunt voelen. Voelen in je lichaam is heel erg belangrijk om bij jezelf te blijven, om overzicht te creëren en te weten wat je nu eigenlijk wilt. De sleutel ligt niet in de buitenwereld, de sleutel ligt in jou. Misschien voel je het niet meteen, dat is niet erg. Iets wat zo lang is opgebouwd, kost ook tijd om weer af te bouwen. Geef jezelf die ruimte, neem je tijd en doe het op jouw manier. Jouw manier die goed voor je voelt. Jij weet zelf wat het beste is voor jou.

Gratis E-book: 8 duidelijke kenmerken van een depressie

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste ontwikkelingen en daarnaast gratis tips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Leuk dat je je hebt ingeschreven, dank je wel!