Selecteer een pagina

De aarde is bezig met een grote verschuiving. Veel dingen staan letterlijk stil. We worden op onze plek gezet en krijgen de ruimte om naar onszelf te kijken. Ik voel en zie deze periode dan ook als een groots transformatieproces. Een proces wat begint bij bewustwording. Wat begint bij onszelf, bij het kijken en bewust worden naar welke keuzes we maken, elke dag weer. Kies je voor een bad of een korte douche? Laat je het licht aan in een ruimte terwijl je er niet of nauwelijks bent of doe je het uit? Ga je met de auto of wandel je dat kleine stukje? Koop je veel losse verpakkingen of gebruik je zo min mogelijk plastic? Zelf zie ik helaas nog regelmatig afval liggen op straat en zelfs in de natuur. Is het geen kleine moeite om deze mee te nemen en thuis weg te gooien als er geen prullenbak is? Al deze dagelijkse keuzes lijken klein, maar zijn tegelijkertijd groot en hebben een enorme invloed op de aarde en daarmee op onszelf. Als vegetariër en groot dierenvriend is het voor mij misschien makkelijk om te zeggen hoeveel beter de wereld zou worden als we meer bewust zouden zijn van alleen al onze vleesconsumptie. Hoeveel leed zou dat de dieren, het milieu en daarmee de aarde wel niet besparen? Het wil niet zeggen dat alles dan ineens opgelost is, maar samen kunnen we wel een groot verschil maken.

Moeder natuur

Het hoeft allemaal niet in één keer. We zijn hier om te leren en te groeien. Elk klein stapje is al een enorme vooruitgang. Elk klein stapje brengt ons verder en dichter bij elkaar. Wij als mens mogen gebruik maken van deze vrije natuur. Is het dan niet mooi om ook iets terug te doen en alleen al te waarderen wat we hebben? In deze tijd worden we uitgedaagd en uitgenodigd om te blijven vertrouwen, te geloven in het goede en verder te kijken naar dat wat er is. Naast dat er veel onrust en onzekerheid is, gebeuren er ook veel mooie dingen. Want laten we niet vergeten hoe fijn de wereld ook kan zijn. Vergeet niet dat het lente is. Een tijd waarin alles weer begint te groeien en bloeien. Jong leven wat verstopt zat laat zich zien en horen. De vogels die vrolijk hun ochtendlied fluiten, de bloesems aan de bomen, de dieren die nestjes aan het maken zijn, de zon die haar warmte verspreidt. Alles wordt weer groen en krijgt kleur. Ja, ik word hier blij van, ondanks dat ik heel goed weet wat er speelt. Fijne gevoelens en minder fijne gevoelens kunnen naast elkaar bestaan. Laten we daarom niet vergeten hoeveel moois de aarde ons geeft. Het is nooit alleen maar slecht of goed. Het kan juist samengaan, maar je moet er wel voor open staan en het toe durven laten om het te kunnen zien.

Hersteltijd

Ik ben niet naïef, ik weet best wat er gaande is. Ik ben alleen van mening dat we er niet 24 uur per dag mee bezig hoeven te zijn. Vooral wanneer je gevoelig bent voor gebeurtenissen zoals deze is het belangrijk om grenzen te stellen voor jezelf. Je telkens mee laten slepen in gevoelens waar je je niet goed bij voelt, werkt averechts en zorgen ervoor dat er nog meer onrust en paniek komt. Neem tijd om te herstellen en gun de aarde dat ook. Geef haar de ruimte en rust die ze nodig heeft om weer in haar kracht te komen. Het vraagt ook om een mega groot vertrouwen te hebben in onszelf en in de wereld. Vertrouwen te hebben, ook als alles om je heen uit elkaar valt. Beseffen dat we geen controle hebben over tijd. Leren geduld te hebben en te leven met alles wat zich aandient. Te geloven in de kracht die in je zit. Te geloven in de liefde die ons verbindt. Weten dat alles vergankelijk is. Weten dat het goed komt. Dankbaar zijn voor alles wat is, wat we kunnen en hebben.

Samen sterk

Om te kunnen leven vanuit liefde is het nodig om het denken los te laten en alleen maar te voelen. Leren dat je staande blijft en het aankunt, al voelt het misschien nog zo donker, eenzaam en kil. Vertrouwen, opdat we ook hier weer uitkomen. Misschien wel sterker en bewuster dan we nu beseffen. Wees lief voor elkaar, maar ook voor jezelf. Ik heb geleerd altijd eerst aan anderen te denken en dan pas aan jezelf, maar heb ervaren dat dit zo niet werkt. Jij kunt er pas zijn als jij er eerst voor jezelf bent. Als jij goed in je vel zit, kun je pas anderen helpen. Doe daarom regelmatig dingen die goed voor jou zijn. Als je voelt dat je even geen nieuws wilt volgen, dan is dat helemaal oké. Trek je dan terug en focus je op jezelf en andere dingen. Het is nodig om bij jezelf en in je kracht te blijven. Het is prima om afstand te nemen van alles, om even op te laden en de dingen te doen die je wilt doen en waar je blij van wordt. Weet ook dat je niet alleen bent, al kan het misschien wel zo voelen. Je hoeft het niet alleen te doen. Samen staan we sterker en samen komen we hier uit. Lieve mensen, zorg goed voor jezelf, elkaar en de natuur. Doe je dat al, top! Geef jezelf dan een extra dikke knuffel en ga zo door. De wereld heeft je nodig.

Gratis E-book: 8 duidelijke kenmerken van een depressie

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste ontwikkelingen en daarnaast gratis tips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Leuk dat je je hebt ingeschreven, dank je wel!