Selecteer een pagina

Zoals ik al eerder schreef heb ik jarenlang medicatie gebruikt. Mijn ervaring is dat medicijnen je echt wel kunnen helpen. Ze halen de donkere randjes eraf zodat je emoties draaglijker worden, zodat je het leven beter aankunt en de situatie waarmee je te dealen hebt beter kunt doorstaan. Maar medicatie is niet dé oplossing. Het moet geen middel zijn om je achter te blijven verschuilen. Waar het eigenlijk om gaat is dat je leert vertrouwen op je eigen kracht, op je eigen gevoel. Je moet er echter wel klaar voor zijn. Je moet voelen dat er een kracht in je zit, die de ruimte krijgt om te stromen. Medicatie is daarom een handig hulpmiddel, maar geen oplossing voor altijd. Mij is door psychiaters verteld dat ik het altijd nodig zal hebben, dat ik een stofje in de hersenen mis, het stofje serotonine. En ik geloofde ze. Ik geloofde ze omdat ik de kracht niet in mezelf voelde. Omdat ik mijn lot volledig in de handen legde van ‘de mensen die er wel verstand van hebben’. Ik geloofde niet in mezelf. En daar zit nu juist het punt. Geen vertrouwen hebben in jezelf en in je eigen kunnen. Het kan inderdaad zo zijn dat we soms medicatie nodig hebben, maar voor altijd vind ik nogal wat. Mijn mening is dat eigenlijk niemand dat kan zeggen. Dat je het pas kunt zeggen als je het zelf ondervonden hebt. Pas dan weet je wat werkt en wat niet werkt voor jou.

Geef jezelf tijd

Ik zal je eerlijk zeggen: het gaat niet vanzelf. Je moet er mee bezig blijven. Elke dag stappen zetten en keuzes maken die voor jou werken. Natuurlijk maak je soms wel eens onhandige keuzes of keuzes waarvan je weet dat je je er niet beter door gaat voelen. Dat is niet erg. Je kunt niet altijd ‘on top’ staan. Iedereen heeft wel eens een baaldag of een dag dat het gewoon niet gaat. Geef jezelf dan niet op je kop en ga jezelf niet pushen, maar wees juist extra lief voor jezelf. Neem die reep chocola, pak die fles wijn of wat je dan ook maar wilt. Geef er even helemaal aan toe en herpak jezelf de volgende dag. Misschien voel je je de volgende dag ook niet goed genoeg om het weer op te pakken. Ook dat kan. Neem je tijd en pak alle ruimte die je nodig hebt. Het is echt oké. Het komt wel weer, juist als je jezelf die ruimte geeft. Je voelt vanzelf wanneer je niet meer verder kunt. Je loopt vanzelf tegen de muur waardoor je voelt dat er nu echt wat veranderen moet. Door weerstand te hebben maak je het onnodig moeilijk voor jezelf. We moeten al zoveel, we hebben al die hoge lat. Durf het los te laten. Vertrouw erop dat jij zelf heel goed weet wat je nodig hebt. Leef meer in het moment.

Een plek om op te laden

Soms is het fijn om even met iemand anders te praten. Dan krijg je weer andere inzichten, inzichten die je zelf even niet zag. Soms hebben we andere mensen of hulpmiddelen nodig om het van een andere kant te bekijken waardoor je weer verder kunt. Dan weet jij vervolgens zelf wat je te doen staat. Als ik tegenwoordig een mindere dag heb of antwoorden zoek, dan ga ik naar het bos. Dat is een plek waar ik me fijn voel en waar ik dingen weer helder krijg. Ik stel mezelf vragen terwijl ik door de groene natuur loop. De antwoorden komen soms direct, maar soms ook niet. Soms komt het pas een paar uur later, of een dag en soms zelfs een week. Maar het lost altijd weer op. Misschien niet op de manier die ik voor ogen had, maar dat vind ik juist zo bijzonder. Sommige dingen had ik zelf niet kunnen bedenken wanneer ik maar zou blijven piekeren. Juist door dit te doorbreken krijg ik weer overzicht en vallen moeilijkheden op zijn plaats. Voor mij is het bos een fijne plek, maar voor jou kan dit iets of ergens anders zijn. Jij weet zelf waar je kunt opladen, waar je je goed bij voelt. Ga er vaker naar toe en maak contact. Maak contact met jezelf, met jouw eigen grote bron.

De gouden tip

Het kan teleurstellend voelen wanneer je verwachtingen bij iemand hebt, maar dit niet het resultaat geeft waar je zo op hoopt. Je geeft je goede gevoel daarmee uit handen. Besef dat een ander jou kan helpen, ondersteunen, begeleiden en tips kan geven, maar dat jij de enige bent die jou echt kan helpen. Dit is jouw pad. Je hebt je eigen lessen te leren, je eigen angsten te overwinnen. Omdat je dan zoveel sterker gaat worden, omdat je dan leert vertrouwen op jezelf en pas echt weet wie je eigenlijk bent en hoeveel kracht er in jou zit. Niemand heeft voor jou de gouden tip. Er bestaat geen magische pil die je van alles afhelpt. Dat zou te makkelijk zijn, dan zou je niks leren. De gouden tip heb je zelf. Jij mag zelf uit gaan vinden wat voor jou werkt en wat niet. Jij mag zelf gaan onderzoeken wat jou blokkeert en waar jij gelukkig van wordt, zelfs als je helemaal in het diepe donker zit. Ga terug naar je gevoel. Jouw lot ligt in jouw handen. Het is aan jou wat je ermee doet. Weet wel dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt hulp vragen. En je wordt altijd geholpen en gesteund, ook als je het gevoel hebt er alleen voor te staan. Wat heb je nodig? Waar heb je nu behoefte aan? Stel jezelf vragen. Ga in gesprek met jezelf. De antwoorden liggen echt daar.

Gratis E-book: 8 duidelijke kenmerken van een depressie

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste ontwikkelingen en daarnaast gratis tips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Leuk dat je je hebt ingeschreven, dank je wel!