Selecteer een pagina

Oudejaarsavond 2019. Luisterend naar muziek zit ik thuis met mijn kat en zieke kipje op de bank. Plots schrikken we van een enorme harde knal. Mijn kat kijkt me met grote ogen aan en staat op het punt om weg te sprinten van de bank. Een stoot energie schiet door mijn lijf. Ik merk dat ik me erger aan het overdreven harde geluid en voel tegelijkertijd een zenuwachtige kriebel in mijn buik. Een zenuwachtige kriebel voor straks, straks als het 00.00 uur is. Natuurlijk is het een mooi idee om de mensen om je heen een mooi jaar toe te wensen, maar het ellenlange geknal van vuurwerk gooit daar voor mij een rauw randje overheen. Mijn hart gaat uit naar alle dieren die buiten leven, de dieren die geen idee hebben wat er aan de hand is en volledig in paniek zijn wanneer er van alle kanten harde knallen klinken en vuur uiteen spat. Waar moeten ze heen? Ze kunnen geen kant op, hebben heel veel stress en zijn van slag. Sommigen overleven het misschien niet en gaan een nare dood tegemoet. Mijn gedachten gaan uit naar alle huisdieren die verstopt zitten in kelders, die zich schuilhouden onder banken of onder het bed. Die uit pure angst de raarste dingen gaan doen. Honden die blijven blaffen of hard gaan huilen als een wolf. En dát gaat me aan het hart.

Maakt dit echt gelukkig?

Er werd dit jaar 77 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. Serieus? 77 miljoen??? Wat nou als we dit geld zouden besteden aan goede doelen? Aan bijvoorbeeld het KWF kankerbestrijding, de Nierstichting of het Longfonds? Daar is toch altijd een geldtekort? Natuurlijk moet iedereen zelf weten waar hij of zij zijn geld aan uitgeeft, maar wat zou er gebeuren als we massaal wakker worden? Wat als we bewust ons geld zouden uitgeven aan iets waar iedereen blij van wordt, waar iemand echt iets aan heeft? Is het niet krom dat er overal geld tekort lijkt, maar dat we wel 77 miljoen (!) euro uitgeven aan iets wat in een paar seconden weg is? Aan iets wat maar heel tijdelijk plezier geeft? Aan iets wat veel spanning en stress levert aan dieren en mensen, om nog maar te zwijgen over de luchtvervuiling. Wat voor troep wordt er allemaal wel niet de lucht ingeblazen? Hoeveel zooi komt er op straat te liggen? Vuurwerk veroorzaakt veel luchtvervuiling. Bij het vuurwerk afsteken komen allerlei stoffen als kleine deeltjes in de lucht. Op oudejaarsavond  – kort na middernacht – schieten de concentraties fijnstof omhoog. Vooral de eerste twee uur van het nieuwe jaar: dan zit er tientallen keren zoveel fijnstof in de lucht als normaal. Het inademen van fijnstof is schadelijk voor je gezondheid. Vooral mensen met longproblemen of een zwakke gezondheid kunnen hier flink last van hebben. Dan vraag ik me serieus af: worden we hier nu echt gelukkig van?

Geen feest voor iedereen

Wat mij betreft mag het vuurwerk helemaal afgeschaft worden, alleen al om bovenstaande redenen. Ik snap tegelijkertijd ook wel dat er mensen zijn die wel van vuurwerk houden, die het graag afsteken of het mooi vinden om te zien. Om de vuurwerkliefhebbers tegemoet te komen zou het wat mij betreft een schappelijk idee zijn om op een aantal plaatsen vuurwerk af te steken. Naar mijns inziens mag vuurwerk afsteken überhaupt verboden worden. Daar zou je mij echt héél gelukkig mee maken. Hoeveel ongelukken gebeuren er wel niet puur vanwege het vuurwerkgebruik? Ongelukken die in mijn ogen niet hoeven te gebeuren, die echt zinloos zijn. Ongelukken die in mijn ogen niet hoeven te gebeuren als we bewuster met vuurwerk zouden omgaan. Als we tegen kinderen duidelijk(er) uitleggen wat vuurwerk nou precies is en wat niet handig is om te doen. Vuurwerk is geen speelgoed. Onlangs zag ik een groepje kinderen allerlei brandend vuurwerk om zich heen weggooien. Ik vraag me af of ze wel echt beseffen hoe vreselijk mis dit kan gaan. Dat sommige mensen na één nachtje met vuurwerk ‘spelen’ een oog of arm kwijt zijn. Minder tot geen vuurwerk helpt in mijn visie naar een betere en fijnere wereld. Er zullen allicht mensen zijn die hier anders over denken, dat is prima. Ik hoop alleen dat we beseffen wat we met onze planeet doen en onszelf oprecht af durven vragen of we hier nou echt zo gelukkig van worden als dat we denken. Mijn antwoord kun je vast wel invullen.

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en stressvrij 2020!

Gratis E-book: 8 duidelijke kenmerken van een depressie

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste ontwikkelingen en daarnaast gratis tips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Leuk dat je je hebt ingeschreven, dank je wel!