Selecteer een pagina

1. Je bent zoveel sterker dan je denkt.

Hoe donker het misschien ook in je leven is, hoe grauw en grijs je dagen ook zijn, hoe ongelukkig je je ook voelt. Er zit onwijs veel kracht in jou. Zoveel meer kracht dat je nu kunt voelen of bedenken. Wanneer je in een depressie zit, lijkt alles zinloos en voelt het leven zwaar. Je hebt misschien geen energie om de dag door te komen of denkt dat het leven niet voor jou weggelegd is. Dat anderen sterker zijn, het beter weten en kunnen. Misschien leg je je daarbij neer. Maar weet dat er niks is wat je niet aan kunt. Vaak zien we het op dat moment even niet. We lijden door te denken dat het allemaal geen zin heeft. Maar dat heeft het wél. Je kunt zoveel aan. Ook al voel je het even niet. Er komt een dag dat je het voelt, die immense kracht in jou. Dat je merkt dat je het aankunt, je verdriet, de pijn. Je kunt ermee dealen. Je bent een heel krachtig, sterk en waardevol mens. Durf al je emoties te voelen, laat ze er helemaal zijn, je kunt het aan. Juist dan maak je weer ruimte in je hoofd en geef je jezelf de kans om je beter te voelen.

2. De sleutel tot verandering heb je zelf in handen.

Misschien wil je het niet horen, maar de sleutel tot verandering heb jij zelf in handen. Niemand anders gaat en kan het voor je doen. Mensen kunnen je begeleiden, inspireren, motiveren en tips geven, maar het is aan jou wat je ermee doet. Als je niks doet, verandert er ook niks. Blijf je je ellendig voelen. Blijf je in dat grijze gebied. Alleen jij kunt het uiteindelijk doen. Echte verandering zit in jezelf. Jij kunt ervoor zorgen dat je jezelf en je gevoelens serieus neemt. Jij kunt elke dag een klein stapje zetten. Als het niet echt vanuit jezelf komt, zal je je misschien tijdelijk iets beter voelen, maar zak je, vroeg of laat, toch weer terug. Als je zelf de kracht en moed vindt om te veranderen, als je voelt dat je echt klaar bent met jezelf iedere keer zo ellendig te voelen, dan sta je zoveel meer in je kracht en gáát het je lukken. Jij hebt de sleutel in handen om jezelf te bevrijden uit je eigen donkere gevangenis.

3. Ook hier kom je weer uit.

Vaak zitten we zo gevangen in ons hoofd dat we niet meer zien waar we vandaan komen. Hoe ver we al gekomen zijn in het leven. Of je nu nog jong bent of al wat ouder. Of je al veel aan persoonlijke ontwikkeling hebt gedaan of niet. Kijk eens terug naar je leven en zie wat je allemaal al gedaan hebt. Sommige dingen lijken misschien vanzelfsprekend, maar dat zijn ze niet. Je hebt het toch maar mooi gedaan. Er was een tijd, een periode, misschien een moment dat je je beter voelde dan nu. Dat je zoveel kracht in je hebt gevoeld. Dat je misschien zelfs voor even echt gelukkig was. Het kan nu ook weer zo voelen, het kan ook echt weer zo zijn. Ook hier kom je weer uit, ook deze gevoelens gaan voorbij. Misschien niet meteen, maar geef jezelf daar de tijd voor en blijf geloven in jezelf en in je eigen kunnen. Er wachten mooie en betere tijden op jou.

4. Je hebt altijd een keuze.

Soms voelt het alsof we geen andere keuze hebben, dat we helemaal vastzitten in onze donkere gevoelens. Weet dat jij bepaalt. Jij hebt de controle. Je denkt misschien dat je hier nooit meer uit komt. Maar het zijn slechts gedachten die het zwaar maken. Slechts gedachten en toch zijn deze zo belangrijk in hoe we ons voelen. Onbewust hou je jezelf klein, trap je jezelf de grond in. Onbewust laat je je meevoeren met allerlei gedachtes en doemscenario’s in je hoofd. Gedachten zeggen niks over wie jij bent. Je bent niet slecht. Je bent niet raar. Jij bent zoveel meer dan jouw gedachten. Jij bent de leider van je eigen leven en hebt dan ook altijd een keuze. Kies je voor de belemmerende gedachtes die je klein houden en je meetrekken de diepte in of raap je jezelf bij elkaar. Neem ruimte om echt te voelen en maak tijd voor je verdriet en pijn. Soms gaat het even niet, dat is oké. Heb compassie voor jezelf, maar blijf niet hangen in zelfmedelijden. Compassie houdt in meevoelen met jezelf, zien en erkennen dat je het moeilijk hebt. Maar tegelijkertijd ook inzien dat je een keuze hebt, zodat je niet blijft hangen in het rotgevoel en het als het ware goedkeurt zodat je je maar slecht blijft voelen en ook niet aan verandering hoeft te werken. Durf een stap vooruit te denken en te zetten. Wees er voor jezelf en push jezelf op een liefdevolle manier om weer de kracht te vinden die je altijd in je hebt en die er altijd zal zijn.

5. Je bent nooit alleen.

Tijdens mijn depressies heb ik me enorm eenzaam gevoeld. Ik voelde me onbegrepen en verschrikkelijk alleen. Ik dacht dat ik de enige was die zo zwaar kon denken, die het leven niet meer zag zitten. Die zich elke morgen afvroeg wat de zin was van mijn bestaan. Die overal tegenop zag en zich afvroeg hoe ik deze dag door zou komen. Totdat ik in (groeps)therapie mensen leerde kennen die zich net als ik zo rot, onzeker, ellendig en alleen voelden. Wat was dat fijn. Het was een enorme opluchting om te beseffen dat ik niet de enige was. Onthoudt dat je nooit, maar dan ook nooit de enige bent. Onthoudt dat er zoveel meer mensen zijn die elke dag vechten om zich beter te voelen en keihard knokken om iets van het leven te maken. Je bent niet raar, je bent niet gek, er is helemaal niks mis met jou! Er zijn echt mensen die je op weg kunnen helpen, die je begrijpen en weten hoe het voelt. Misschien ben je ze nog niet tegengekomen. Al voel je je nog zo eenzaam, je bent NOOIT alleen.

 

Gratis E-book: 8 duidelijke kenmerken van een depressie

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste ontwikkelingen en daarnaast gratis tips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Leuk dat je je hebt ingeschreven, dank je wel!